Symposium Rundvee 2010

3 maart 2010 

het Wapen van Beckum

 

Opnieuw gaan de Samenwerkende Dierenartsen Twente-Achterhoek, een symposium organiseren. We hopen het succes van het eerste symposium vorig jaar over robotmelken te evenaren met de titel:  Levensduur, van alle kanten belicht”.

Deze dag wordt ondersteund en mogelijk gemaakt door de volgende bedrijven die zicht op deze dag aan u zullen presenteren:

Eurovet arkervaart Virbac
Boehringer Merial vetvice
intervet For Farmers Pfizer Animal Health
Hendrix UTD Janssen de laval
Veld-V-Beton  

Waarom deze dag:

Aanleiding voor deze dag is de verdergaande schaalvergroting in de melkveehouderij en de daarmee gepaard gaande zoektocht naar “de probleemloze koe”.  De rundveedierenartsen van de SDTA (Samenwerkende Dierenartsen Twente-Achterhoek) zijn dagelijks in de weer om koppels gezond te houden en koeien nog een lactatie langer mee te laten gaan. Waar de ene veehouder koste wat het kost moeite doet om een koe in de benen te houden is voor een ander al  eerder het punt bereikt om afscheid te nemen. Voor iedereen geldt echter dat men over voldoende kennis moet beschikken om tot een verantwoorde beslissing te komen.

Voor wie is deze dag:

  • -         voor u die van plan is meer koeien te gaan melken
  • -         voor u die duurzaam met de koeien wil omgaan
  • -         voor u die gewoon koeien melkt

Waar wordt deze dag gehouden:

Het Wapen van Beckum, Beckumerkerkweg 20, 7554 PV Beckum. Tel:074-3676565. Toegang vanaf de Haaksbergerstraat.

Informatieplein:

Op het informatieplein vindt u bedrijven voor de stallenbouw,  uit de farmaceutische industrie en de veevoedingsbranche.

Kosten van deze dag inclusief lunch + drankjes :

  • 1ste persoon van een bedrijf:          45.-  euro excl. btw
  • 2de  persoon van een bedrijf:          35.-  euro excl. Btw

Opgave voor deze dag:

U kunt zich telefonisch opgeven bij uw eigen dierenarts, die de kosten voor deze dag bij u in rekening brengt. Graag vermelden met hoeveel personen u komt.Klanten van de dierenartsenpraktijken aangesloten bij de Samenwerkende Dierenartsen Twente-Achterhoek hebben voorrang bij inschrijving. Bent u geen klant dan kunt u voor deelname contact opnemen met: DAP Haaksbergen, tel: 053-5721500.

Programma:

10.30 u    Ontvangst met koffie+cake, opening informatieplein
11.00-11.05u  Opening door de dagvoorzitter
  Bernadette Austie: Samenwerkende Dierenartsen Twente-Achterhoek,voorzitter commissie rund
11.05-11.35u   Relatie voeding & levensduur
  Door Wilfried van Straalen: de Schothorst
11.40-12.10u   Zonder dracht geen levensduur 
  Door Peter Vos: Faculteit Diergeneeskunde
12.15-12.45u Via Fokkerij op zoek naar levensduur?
  Door Willem van Laarhoven: Valacon Dairy 
12.45-14.00u  Lunch - "Stamppotbuffet + drankje"
  Bezoeken van het informatieplein  
14.00-14.30u   Levensduur: handvaten uit diergeneeskundige hoek
  Door Ron van den Aakster: DAC Zutphen-Laren
14.35-15.05u  Levensduur op mijn bedrijf
  Door melkveehouder Jos Knoef, Geesteren
15.10-15.40u   Werken aan levensduur voel je in de portemonnee
  Door Andries-Jan de Boer: Accon AVM
15.40-16.00u   Vragen en discussie
16.00 u  Sluiting van de dag

 

Over de sprekers:

Bernadette Austie, dagvoorzitter:In 1985 afgestudeerd en sinds 1990 dierenarts bij DAP Tubbergen. Deze praktijk is lid van de ‘SDTA’, waarin diersoort-specifiek wordt samen gewerkt. Deze praktijken kennen 29 rundvee-dierenartsen  en bedienen gezamenlijk meer dan 1000 melkveebedrijven.

Wilfried van Straalen:Onderzoeker en specialist rundveevoeding, werkzaam bij Schothorst Feed Research. Autoriteit op melkveevoedingsgebied, met een uitgesproken mening over een ‘gezond’ melkveerantsoen.

Peter Vos:Universitair hoofddocent voortplanting landbouwhuisdieren aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Peter is allround fertiliteitdeskundige en is in staat om de materie zeer praktisch te verwoorden.  

Willem van Laarhoven:Adviseur melkveehouderij en oprichter van Valacon Dairy v.o.f. Dit adviesbureau heeft zich ten doel gesteld om melkveehouders te ondersteunen bij de verduurzaming van hun veestapels.

Ron van den Aakster:Dierenarts landbouwhuisdieren bij DAC Zutphen-Laren. Daarnaast verzorgt hij workshops voor Cono Kaasmakers in het kader van hun Caring Dairy programma.

Jos Knoef:Melkveehouder te Geesteren (Ov) met 14 tientonners en 43 honderdtonners op zijn naam. Man met een eigen mening over duurzaamheid. Mag met zijn rapportcijfers natuurlijk niet ontbreken op dit symposium.

Andries-Jan de Boer:Branchetrekker melkveehouderij en senior adviseur bij Accon AVM adviseurs en accountants. In vrije tijd melkveehouder…..Tijdens ons vorige symposium een zeer gepassioneerde spreker gebleken.   

De uitnodiging kunt u hier downloaden